Jaarverslag 2020

Voorwoord

Beste lezer,

In 2020 heeft stichting OMNDHP samen met haar partnerorganisatie L’ Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) in Mauritanië en met financiële ondersteuning van het Wilde Ganzen Coronafonds een project uitgevoerd ten bate van negen dorpen in het zuiden van Mauritanië. In de omgeving van Woloum Néré was sprake van een totale lockdown, waardoor de inwoners niet konden werken en dus ook geen inkomen hadden. In dit jaarverslag lichten we dit project verder toe.

Vanwege corona hebben we in 2020 geen projecten op kunnen starten die in het verlengde liggen van onze eerdere projecten: kleinschalige landbouwprojecten die we samen met lokale bevolkingsgroepen opstarten en die een duurzaam karakter hebben. Wel zijn we in 2020 aan de slag gegaan met het vinden van financiering voor een moestuinproject voor vrouwen in Woulum Neré. Van onze eerdere projecten hebben we geleerd dat een specifieke werkwijze goede resultaten oplevert. Wij richten ons op duurzame kleinschalige projecten die we, samen met de partnerorganisatie ter plaatse en de lokale bevolking, opzetten en uitvoeren. De lokale bevolking wordt opgeleid en krijgt eigenaarschap over het project. De opgedane kennis dragen ze over op de bewoners van andere dorpen in de omgeving. Deze werkwijze willen we, met kleine aanpassingen, ook gaan toepassen elders in Mauritanië, in Senegal en Mali op plekken waar de lokale bevolking en de plaatselijke autoriteiten openstaan voor dergelijke projecten. De landbouwprojecten die we bijvoorbeeld in 2018 en 2019 hebben uitgevoerd en waarbij wij deze werkwijze hebben toegepast, waren erg geslaagd.

We realiseren ons ieder jaar opnieuw dat we financiering nodig hebben om onze projecten uit te kunnen voeren. We zijn onze vaste donateurs en subsidiegevers erg dankbaar. Dankzij hun bijdragen hebben we een aantal mooie en succesvolle projecten kunnen realiseren. Dat willen we in de toekomst graag voortzetten zodat nog meer mensen hier profijt van kunnen hebben en hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Vanaf 2019 hebben we de stap gezet om meer structureel op zoek te gaan naar (aanvullende) fondsen om nieuwe projecten te kunnen opzetten en uitvoeren. In 2020 zijn we hier verder mee aan de slag gegaan.

Dr. Amadou Aliou Sow

Voorzitter van stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP)

Activiteit in 2020:

Wilde Ganzen Coronafonds t.b.v negen dorpen Néré Walo

In 2020 zijn we van start gegaan met de uitvoering van een project met financiering van het Wilde Ganzen Coronafonds ten behoeve van negen dorpen behorend tot de gemeente Néré Walo in Mauritanië. Ruim 15.000 mensen hebben gebruik kunnen maken van deze noodhulp. Het betreft ongeveer 1600 personen in elk van deze dorpen. In deze regio was sprake van een totale lockdown, waardoor de inwoners niet konden werken en dus ook geen inkomen hadden.

De bevolking in dit gebied bestaat uit landbouwers en veehouders. Zij zijn bijna helemaal afhankelijk van de aanwezige landbouwgronden. Tijdens de eerste maanden van de Corona-pandemie mocht de bevolking niet uit de dorpjes weg, vanwege de maatregelen die de overheid nam om de ziekte te bestrijden. De bevolking kreeg echter geen enkele ondersteuning van de overheid, waardoor het moeilijk werd het hoofd boven water te houden. De noodhulp die wij boden was de eerste die landelijk was georganiseerd. Deze vorm van hulp bieden werd later overgenomen door de diaspora om hun familieleden in Mauritanië te helpen in deze moeilijke periode.

Organisatie van de dorpen

De bewoners van de negen betreffende dorpen zijn goed georganiseerd in verschillende comités. In elke dorp beschikt het betreffende vrouwencomité over een werkplaats waar zij bij elkaar komen om te naaien, lokale activiteiten te bespreken en de taken te verdelen. Zij krijgen een deel van de beschikbare moestuin in hun beheer. Hier verbouwen ze groente. De opbrengsten zijn voor henzelf.

Elke dorp heeft ook een comité dat zich richt op zaken die betrekking hebben op de inrichting van de omgeving, sport- en culturele activiteiten. Zo zorgen zij voor het planten van bomen, het bewaken van akkers, het vervangen van een kapotte brug en het organiseren van sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Zij werken hiervoor samen met comités uit andere dorpen.

Het comité van oudere mannen richt zich op andere zaken die in het dorp spelen. Zo bemiddelen zij bijvoorbeeld bij conflicten.

De verschillende comités komen regelmatig bij elkaar onder leiding van het dorpshoofd om zaken te bespreken die het hele dorp aangaan en op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen binnen de gemeenschap. Leden van deze comités worden ingezet in noodsituaties, bijvoorbeeld in het geval van brand of overlast van vogels of andere dieren

Activiteiten en uitvoering van het project

Via het Corona-noodhulpproject  hebben we gewerkt aan preventie en bestrijding van corona in de negen dorpen en kregen bewoners middelen om zich te beschermen tegen corona. Het project bestond uit de volgende activiteiten:

  • Aankoop van beschermende producten en desinfecterende middelen;
  • Aankoop van voedingsmiddelen voor de negen dorpen: rijst, suiker en olie;
  • Transport van alle producten vanuit de stad Kaédi naar de negen dorpen en verdeling van de goederen.
  • Het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over het corona-virus en informatieverstrekking over het voorkomen van besmetting, o.a. via social media;
  • Bewustmaking en opleiding van medisch personeel over dit onderwerp en ter beschikking stellen van middelen aan de verpleegkundigen en de verloskundige. Ook hebben we een lotgenoten-dag georganiseerd. Het medisch personeel werkte in moeilijke omstandigheden. Tijdens deze bijeenkomst konden ze ervaringen delen en steun vinden bij elkaar;
  • Het organiseren van een training op het gebied van sociale cohesie in alle negen dorpen. Dit was nodig omdat in de diverse dorpen verschillende bevolkingsgroepen wonen. Het was belangrijk dat iedereen dezelfde hulp kreeg en er geen onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Dit is geslaagd. De lokale en landelijke overheid zagen dat onze werkwijze werkte en hebben deze manier van werken vervolgens overgenomen.

Activiteiten in Nederland in 2020

 Vanwege corona en de maatregelen vanuit de overheid en het RVIM waren er in 2020 weinig mogelijkheden voor persoonlijk contact met mensen en instellingen. Toch hebben we kans gezien om voorlichting te geven over ons werk, ons netwerk te vergroten en hebben we trainingen verzorgd. Ook zijn we actief op zoek gegaan naar donateurs en subsidiegevers en hebben we ingezet op pr en communicatie om ons werk meer onder de aandacht te brengen.

 Voorlichting

We hebben voorlichting gegeven via deelname aan diverse activiteiten en belangstellenden geïnformeerd over ons werk, onze projecten en doelstellingen:

  • In januari namen we deel aan een ontmoetingsbijeenkomst van Dekra. Dit bedrijf houdt zich bezig met certificering van instellingen. In februari bezocht de voorzitter van OMNDHP vervolgens de relatie-dag van Dekra. Hier sprak hij met aanwezigen over de activiteiten van onze stichting;
  • In januari hadden we ook een ontmoeting met de coördinator van stichting Bona Baana. Deze organisatie zet zich in voor kansarme jongeren in Oost-Afrika. We hebben gesproken over mogelijke samenwerking;
  • In februari had de voorzitter van OMNDHP een afspraak met Jacqueline Boeijen, teamleider van voetbalvereniging RKSV Brakkenstein i.v.m. het doneren van sportspullen voor de bevolkingsgroepen in de regio waar we onze projecten uitvoeren;
  • In april was er een bijeenkomst van de filosofie-club, waar de voorzitter van OMNDHP lid van is. Hij vertelde over de activiteiten van OMNDHP en vroeg de aanwezigen of ze een financiële bijdrage wilden geven;
  • In september waren we aanwezig op het festival Di-Vers van het Land van Ooij. Hier informeerden we bezoekers over de activiteiten van OMNDHP en gingen we in op de relatie tussen (moest)tuineren in Nederland en onze landbouwprojecten in Mauritanië;
  • In december nam de voorzitter deel aan een uitje van de stichting Ruwaard Colors, een organisatie voor maatschappelijke zorg, in Oss. Hier gaf hij informatie over de activiteiten van OMNDHP.

Trainingen

De voorzitter van OMNDHP verzorgt trainingen over het werk, de missie, visie en de projecten van de organisatie. Zo heeft hij op 28 april tijdens een trainingsbijeenkomst als onderdeel van het trainingstraject voor nieuwe medewerkers van stichting STAN, informatie gegeven over het werk van OMNDHP.

Samenwerking

De samenwerking met stichting Wilde Ganzen hebben we in 2020 verder voortgezet. Ons project in  Néré Walo werd voor de helft gefinancierd door Wilde Ganzen. Ook de samenwerking met onze Mauritaanse partnerorganisatie, L’ Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) verloopt heel goed.

OMNDHP werkt verder samen met mevrouw Liesbeth Kok, voorzitter van het Land van Ooij, waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen over het verbouwen van (biologische) groente en fruit. OMNDHP doet via deelname aan de activiteiten van Land van Ooij kennis op over o.a. teelttechnieken die mogelijk toepasbaar zijn voor de landbouwprojecten die we opzetten en uitvoeren in o.a. Mauritanië.

Website

In 2020 zijn we verder gegaan met het verbeteren van de website. Op redactioneel gebied hebben we verdere verbeteringen doorgevoerd en een rubriek toegevoegd waarin we nieuws-items publiceren. Ons streven is dat de website aantrekkelijker wordt en op een overzichtelijke en snelle manier informatie biedt aan bezoekers. We hebben contact gelegd met een ervaren webdesigner, die ons hierbij op vrijwillige basis ondersteunt.

Donaties en sponsoren

We zoeken gericht naar donateurs en gaan naar activiteiten en bijeenkomsten waar we ons werk onder de aandacht kunnen brengen en onze naamsbekendheid vergroten.

We zijn blij met onze vaste donateurs. Mahmood Wardak, voorzitter van zorgaanbieder stichting STAN, doneert ieder jaar een bedrag aan onze stichting. Ook Mohamed Abdi Bashir, eigenaar van het bedrijf Zovat, heeft in 2020 weer een bedrag gedoneerd. Verder hebben we een mooi bedrag ontvangen van een voormalig bestuurslid van OMNDHP, Judith Schreurs.

Voor het vinden van financiële middelen voor onze projecten maken we verder gebruik van online platforms als Doneeractie.nl. We zijn in 2020 ook verder op zoek gegaan naar fondsen die passen bij onze doelstellingen. Dat zijn zowel kleine lokale fondsen van ideële organisaties, als ook grotere fondsen die zich richten op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen. Vanwege corona boden veel kleinere fondsen in 2020 geen mogelijkheden. Organisaties als een ideële kringloopwinkel of een collectief eetcafé, die graag projecten ondersteunen via een financiële bijdrage, hadden zelf moeite om het hoofd boven water te houden. Dit pakken we in 2021 weer op als het weer mogelijk is. Wel hebben we een aanvraag gedaan bij een paar grotere fondsen. Eind 2020 was nog niet duidelijk of er financiering vanuit deze fondsen was toegekend.

 Financieel verslag 2020

OMNDHP – Balans / Resultaten rekening 31-03-2021  
Boekjaar 2019 Balans 1-1-2020 Resultaten 2020 Balans 31-12-2020
Uitgaven Inkomsten
Saldo  
Betaalrek NL03INGB 0007 5500 58 € 7.637,30 € 1.475,55 € 1.475,55
Gift  
M.A. Bashir € 1.980,97
Mahmood Wardak € 1.500,00
Judit Scheurs € 1.000,00
AA. Sow € 731,50
Stichtingskosten  
Bankkosten ING betalingsverkeer € 120,96
Palies, I € 275,00
Koop van der Waal (Tractoronderdelen) € 216,38
Wilde Ganzen € 10.725,50
Marktplaats (Onderdelen van de tractor)  €   37,40
 

Eigen vermogen

  € 1.475,55

Bijlage:

 

Algemene gegevens over stichting OMNDHP

Algemene informatie

Statutaire naam Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten
Rechtsvorm Stichting
Opgericht 15 oktober 1999
Kvk-nummer 09108449
RSIN-nummer 808512328
SBI-code 94996 (Overige ideële organisaties).
ANBI-verklaring 1-01-2016
Statutaire zetel Nijmegen, Schoolstraat 28c, 6512 JH
E-mailadres info@omndhp.nl

Stichting OMNDHP is in het bezit van de ANBI-status. De stichting is hiermee door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling.

Visie, missie en doelstellingen en werkwijze

Missie

Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) gaat uit van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten, ongeacht geloof, sekse, politieke voorkeur, economische of culturele achtergrond. OMNDHP streeft naar een vreedzame wereld, vrij van armoede en schending van mensen- en volkerenrechten, waarin mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen en waarin ze elkaar en elkaars rechten respecteren.

Visie

OMNDHP zet zich in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en met name in Mauritanië door:

  • in te spelen op de lokale en regionale behoeften, in afstemming met de plaatselijke bevolkingsgroepen;
  • lokale bevolkingsgroepen toe te rusten via kennisoverdracht en de noodzakelijke middelen, met als inzet duurzame verbetering van de levensomstandigheden;
  • de eigen kracht, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de plaatselijke bevolking als uitgangspunt te nemen;
  • vreedzame samenwerking te stimuleren tussen verschillende bevolkingsgroepen en landen;
  • snel in te grijpen in noodsituaties.

Doelstellingen

OMNDHP richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van bevolkingsgroepen door projecten uit te voeren in met name Mauritanië, die zich richten op:

  • capaciteitsopbouw: het versterken van het duurzaam, zelfvoorzienend vermogen van de bevolking;
  • sociaaleconomische stabiliteit en sociale cohesie;
  • het voorkomen dat jongeren wegtrekken uit plattelandsgebieden, door meer werkgelegenheid te creëren en betere toekomstperspectieven;
  • vrouwenemancipatie;
  • educatie;
  • verbetering van de gezondheid;
  • stimulering van de landbouw en verhoging van de landbouwproductie;
  • ondersteuning van de bevolking in noodsituaties;
  • ondersteuning, zowel financieel als op andere wijze, van andere stichtingen, organisaties, instanties en projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen- en volkerenrechten.

Werkwijze

OMNDHP realiseert deze doelstelling door:

  • Het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief duurzame projecten. De projecten beslaan meerdere aspecten: duurzaamheid, genderproblematiek, kennisoverdracht, voedselvoorziening, sociale en culturele activiteiten, economische ontwikkeling en sociale cohesie. Ook introduceren we nieuwe werkwijzen en technieken, zoals nieuwe teelttechnieken in de landbouw en computertrainingen;
  • Bij onze projecten ligt de nadruk op samenwerking tussen verschillende groepen bewoners in samenwerking met de lokale en nationale overheid en met lokale, regionale en nationale partner-organisaties;
  • Actief eigenaarschap van de lokale en regionale bevolkingsgroepen als uitgangspunt te nemen;
  • Overdracht van de werkwijze naar andere plaatsen in de regio;
  • Deskundigheidsbevordering op het gebied van dierengeneeskunde, landbouwtechnieken, gezondheidzorg en computervaardigheden.

Het bestuur van OMNDHP

Het bestuur bestaat in 2020 uit vier personen.

Dr. Amadou Aliou Sow Voorzitter
Ans Menning Secretaris
Ans Aerts Algemeen bestuurslid
Judith Schreurs Algemeen bestuurslid

Het bestuur verricht haar werkzaamheden onbezoldigd. Aan de bestuursleden zijn en worden geen bedragen aan leningen, voorschotten, of garanties verstrekt. Daarnaast zijn er vrijwilligers betrokken en werkzaam voor OMNDHP. Ook zij ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.