Beleidsplan 2019-2024
.
Inleiding
Dit is het beleidsplan van stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) voor de periode 2019 tot 2024. Het te voeren beleid in deze periode is afhankelijk van ontwikkelingen in de wet- en regelgeving en van de beschikbaarheid van middelen. Indien deze factoren wijzigen, zal de stichting daarop haar beleidsplan en haar projecten aanpassen. Het beleid is hiermee feitelijk dynamisch.
Bij het uitzetten van het beleid, concentreert OMNDHP zich op haar statutaire doelstelling. De stichting heeft als doel: ‘Het bekendmaken van mensen- en volkerenrechtenschendingen en het stoppen van deze schendingen.’ OMNDHP wil mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen en al het mogelijke doen om deze te laten stoppen. De stichting legt, naast civiele en politieke mensen- en volkerenrechten, de nadruk op erkende sociale, culturele, economische en milieu-gerelateerde internationale mensen- en volkerenrechten.
OMNDHP is een zelfstandige en a-politieke organisatie. Op dit moment heeft de stichting drie bestuursleden. Het bestuur wordt ondersteund door een groep enthousiaste vrijwilligers.
In de afgelopen jaren heeft OMNDHP de nadruk gelegd op de uitvoering en haalbaarheid van specifieke projecten en op een nauwe samenwerking met organisaties die projecten ondersteunen in ontwikkelingslanden, waaronder Wilde Ganzen en NCDO. Ook is ingezet op het vinden van geschikte partnerorganisaties in ontwikkelingslanden; in eerste instantie in Mauritanië. Wij hebben inmiddels in Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) een betrouwbare samenwerkingspartner gevonden in Mauritanië.
In de beginjaren van haar bestaan heeft OMNDHP zich ingezet om donateurs en fondsen te vinden om haar doelen te realiseren. Vanaf 2012 is OMNDHP aan de slag gegaan met het regelen van een aantal zaken, zoals het maken van een verslag over de uitgevoerde activiteiten en het op poten zetten van een goede administratieve organisatie. Daarnaast hebben we in die periode contact gezocht en afspraken gemaakt met de partnerorganisatie in Mauritanië. OMNDHP zette ook in op het verwerven van de ANBI-status. Vanaf 1 januari 2016 is OMNDHP erkend als ANBI. We zochten contact met potentiële donateurs, waarvan een aantal positief reageerden op de hernieuwde plannen die we met onze stichting hadden. In 2016 heeft OMNDHP diverse activiteiten uitgevoerd om fondsen te werven voor de uitvoering van haar landbouwprojecten in Mauritanië.
In 2017 werd duidelijk dat onze inspanningen effect hadden. In 2018 konden we een project uitvoeren in Aseyiff, in het zuiden van Mauritanië. Het bewuste landbouwproject heeft tot mooie resultaten geleid voor de plaatselijke bevolking. OMNDHP besloot vergelijkbare projecten te gaan uitvoeren elders in Mauritanië of daarbuiten.
Inmiddels hebben meer dan honderd mensen één of meerdere keren een bedrag gedoneerd voor één van de projecten van OMNDHP.
Wij danken al onze donateurs, familie en vrienden in Nederland en onze partnerorganisatie en haar medewerkers in Mauritanië voor de bijdragen die wij hebben ontvangen, de mooie ervaringen die wij hebben opgedaan en de resultaten die we hebben geboekt.
De voorzitter van de OMNDHP, Dr. Amadou Aliou Sow
Universaliteit van mensen- en volkerenrechten
De voornaamste reden voor de oprichting van de Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) is de constatering dat bestaande westerse mensenrechtenorganisaties in hun acties en campagnes de voorkeur lijken te geven aan de naleving van politieke en civiele rechten. Zij hebben de neiging sociale, culturele en economische rechten op de tweede plaats te stellen. Over het algemeen wordt weinig geïnvesteerd in de zogenaamde derde categorie mensenrechten, d.w.z. de solidariteitsrechten.
OMNDHP draagt zorg voor de erkenning en de naleving van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten, dat wil zeggen: met inachtneming van alle rechten. OMNDHP is van mening dat deze rechten die uit internationale, regionale en nationale wetten voortvloeien te allen tijde en op alle continenten gerespecteerd dienen te worden.
OMNDHP is een a-politieke organisatie. OMNDHP profileert zich als organisatie die mensen- en volkerenrechten in het algemeen helpt bevorderen.
Geschiedenis van OMNDHP
In de eerste jaren na de officiële erkenning van OMNDHP in 1999 bezocht de oprichter, Amadou Aliou Sow, conferenties en vergaderingen over mensenrechten in o.a. Geneve, Straatsburg, Brussel, Londen en New York. Zijn focus lag daarbij op het pleiten voor respect voor mensenrechten op sociaal en cultureel gebied en op het gebied van milieu.
Vervolgens is OMNDHP vanaf 2008 gestart met het uitvoeren van projecten. Deze werden in eerste instantie door de bestuursleden zelf bekostigd. Vervolgens zijn de bestuursleden actief op zoek gegaan naar mogelijkheden om middels fondsen en subsidies projecten te realiseren.
Samenwerking
Overal in de wereld zijn er organisaties en burgers die klaar staan om hun krachten te bundelen en in te grijpen om anderen te helpen. OMNDHP heeft de overtuiging dat geen mens blootgesteld mag worden aan mishandeling, sociale uitsluiting, armoede en honger. OMNDHP werkt samen met partnerorganisaties in Europa en elders in de wereld om kwetsbare burgers te ondersteunen.
Publiciteit en promotie
OMNDHP brengt via publicaties in diverse media, via social media, lezingen en themabijeenkomsten haar missie, visie en werkwijze onder de aandacht.
Missie en visie
Missie
Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) gaat uit van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten, ongeacht geloof, sekse, politieke voorkeur, economische of culturele achtergrond. OMNDHP streeft naar een vreedzame wereld, vrij van armoede en schending van mensen- en volkerenrechten, waarin mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen en waarin ze elkaar en elkaars rechten respecteren.
Visie
OMNDHP zet zich in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en met name in Mauritanië door:
- in te spelen op lokale en regionale behoeften, in afstemming met de plaatselijke bevolkingsgroepen;
- lokale bevolkingsgroepen toe te rusten via kennisoverdracht en de noodzakelijke middelen, met als inzet duurzame verbetering van de levensomstandigheden;
- de eigen kracht, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de plaatselijke bevolking als uitgangspunt te nemen;
- vreedzame samenwerking te stimuleren tussen verschillende bevolkingsgroepen en landen;
- snel in te grijpen in noodsituaties.
Doelstellingen
OMNDHP richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van bevolkingsgroepen door projecten uit te voeren in met name Mauritanië, die zich richten op:
- capaciteitsopbouw: het versterken van het duurzaam, zelfvoorzienend vermogen van de bevolking;
- sociaaleconomische stabiliteit en sociale cohesie;
- het voorkomen dat jongeren wegtrekken uit plattelandsgebieden, door meer werkgelegenheid te creëren en betere toekomstperspectieven;
- vrouwenemancipatie;
- educatie;
- verbetering van de gezondheid;
- stimulering van de landbouw en verhoging van de landbouwproductie;
- ondersteuning van de bevolking in noodsituaties;
- ondersteuning, zowel financieel als op andere wijze, van andere stichtingen, organisaties, instanties en projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen- en volkerenrechten.
Werkwijze
De stichting realiseert deze doelstelling door:
- Het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief duurzame projecten. De projecten beslaan meerdere aspecten: duurzaamheid, genderproblematiek, kennisoverdracht, voedselvoorziening, sociale en culturele activiteiten, economische ontwikkeling en sociale cohesie. Ook introduceren we nieuwe werkwijzen en technieken, zoals nieuwe teelttechnieken in de landbouw en computertrainingen;
- Actief eigenaarschap van de lokale en regionale bevolkingsgroepen als uitgangspunt te nemen;
- Overdracht van de werkwijze naar andere plaatsen in de regio;
- Deskundigheidsbevordering op het gebied van dierengeneeskunde, landbouwtechnieken, gezondheidzorg en computervaardigheden;
- Bij onze projecten ligt de nadruk op samenwerking tussen verschillende groepen bewoners, in samenwerking met de lokale en nationale overheid en met lokale, regionale en nationale partnerorganisaties.
Identiteit en kernwaarden
Identiteit
OMNDHP is een onafhankelijke en toegankelijke mensen- en volkerenrechtenorganisatie die bereid is om samen te werken met instellingen, organisaties en overheden voor verbetering van de levensomstandigheden van haar doelgroepen. De stichting werkt op een transparante, doelgerichte, kritische en onpartijdige wijze.
Kernwaarden
De belangrijkste kernwaarde van OMNDHP is trouw zijn en blijven aan onze principes. We vinden dat mensen rechten en plichten hebben jegens medemensen en dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Bovendien vindt OMNDHP dat we alles dienen te doen om de komende generaties kansen te bieden, zodat ze op een goede manier hun leven kunnen vormgeven.
We leggen de nadruk op een aantal kernwaarden, die voor ons essentieel zijn:
Inclusieve samenleving
Onze stichting heeft een bestuur, bestaande uit drie leden, die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Binnen het bestuur is sprake van saamhorigheid en gemeenschapszin, waarbij iedereen actief is, elkaar helpt en initiatief neemt. Deze uitgangspunten komen ook tot uitdrukking in onze projecten.
We faciliteren ontmoeting en verbinding tussen verschillende groepen in de maatschappij. Daarbij streven we naar een inclusieve samenleving.
Duurzaamheid
We voeren alleen kwalitatief en kwantitatief duurzame projecten uit. OMNDHP implementeert projecten in verschillende regio’s. Deze projecten kenmerken zich door inclusiviteit en zijn gericht op de ondersteuning van mensen die normaliter in conflictueuze situaties (dreigen te) verkeren. Via het uitvoeren van gemeenschappelijke activiteiten streven we ernaar de onderlinge problemen op te lossen. De projecten beslaan altijd meerdere domeinen: duurzaamheid, genderproblematiek, kennisoverdracht, sociale en culturele activiteiten. Ook introduceren we moderne technieken voor de uitvoering van onze activiteiten.
Samenleven door verbinden
Al onze projecten leggen de nadruk op elkaar ontmoeten en leren kennen. Hierdoor ontstaan verbindingen tussen groepen inwoners (tussen jong en oud, oude en nieuwe inwoners, maar ook tussen ondernemers en onderwijzers en tussen sport, cultuur en het sociale domein). Deze (buurtgerichte) verbindingen vormen de basis voor gemeenschapszin en zorgen voor elkaar. In de regio’s waar onze projecten worden uitgevoerd, bevinden zich locaties waar iedereen welkom is en waar deelnemers werken aan een inclusieve samenleving. Wij faciliteren en stimuleren (buurtgerichte) initiatieven van inwoners die zorgen voor structurele verbindingen binnen en tussen kernen. Samen onderzoeken we hoe we nieuwe technieken kunnen inzetten om het maken van deze verbindingen te stimuleren.
Actief eigenaarschap stimuleren
We doen steeds een beroep op actief eigenaarschap van deelnemers en andere betrokkenen bij onze projecten. Daarnaast maken we gebruik van de kennis en expertise van deelnemers, maatschappelijke organisaties, onderwijs en kennisinstellingen en verbinden we deze met de kennis en expertise binnen onze eigen organisatie.
Van regisseren naar faciliteren
Het verder stimuleren van actief eigenaarschap van de deelnemers aan onze projecten door meer ruimte, zeggenschap en verantwoordelijkheid bij hen neer te leggen, betekent een verandering van onze rol en taakopvatting. Van regievoeren zijn we overgestapt naar stimuleren en faciliteren. Dit betekent dat we moeten durven loslaten. In zekere zin aanvaarden we hiermee bepaalde risico’s, omdat we ons niet (meer) met de inhoud en het proces bezighouden. We stellen alleen de kaders. Deze verdere verschuiving in rollen, taken en verantwoordelijkheden heeft voor ons als stichting consequenties voor de discussie over onze kerntaken.
In de plaatsen waar we onze projecten uitvoeren, willen we de lokale economie op een duurzame manier ontwikkelen. De sterkte van het deelnemende team is hierbij heel belangrijk. Het is noodzakelijk dat deelnemers blijven innoveren en over hun grenzen heen kijken. Samenwerking tussen OMNDHP en deelnemers en tussen deelnemers onderling is niet altijd vanzelfsprekend. Deze samenwerking willen we in al haar facetten stimuleren en versterken. OMNDHP en haar partnerorganisatie APDH zullen hun zichtbaarheid vergroten om op die manier het lokale bedrijfsleven te faciliteren. Daarnaast gaan we ons meer profileren als een actieve organisatie waarmee partijen goed kunnen samenwerken. Het is van belang dat deelnemers duurzaam aan projecten zijn verbonden en op die manier de lokale economie stimuleren.
Taken, organisatie en middelen
Binnen haar bestuur werkt OMNDHP met ‘portefeuillehouders’ op het gebied van projectondersteuning, fondsenwerving, vrijwilligerswerk/stages en PR. We stemmen de diverse activiteiten onderling af. De portefeuillehouders krijgen regelmatig ondersteuning van werkgroepen bestaande uit twee à drie personen, die ad hoc en op vrijwillige basis onder supervisie van de portefeuillehouders activiteiten voorbereiden en uitvoeren. Op basis van ervaring heeft OMNDHP nog behoefte aan:
- Samenwerkingsactiviteiten met andere organisaties en instellingen;
- Publicaties via social media en het bijhouden van de website;
- Goede afspraken met partnerorganisaties over in te dienen projectvoorstellen;
- Het werven en betrekken van subsidiegevers en donateurs;
- Het verzorgen van trainingen;
- Plannen en organiseren van activiteiten, zoals voorlichtingsbijeenkomsten en workshops;
- Evalueren en monitoren van activiteiten.
Kwaliteitsverbetering
Het bestuur hecht veel waarde aan transparante communicatie met belanghebbenden, sympathisanten en donoren in Nederland, maar ook met de partnerorganisaties in Afrika en met de projecteigenaren zelf. Daarom brengt OMNDHP elk jaar een verslag uit over haar activiteiten, evenals een financieel jaarverslag. Sponsoren en donateurs van projecten ontvangen regelmatig een overzicht waarin de laatste ontwikkelingen zijn opgenomen. Daarnaast organiseert OMNDHP eenmaal per jaar een informatiebijeenkomst, waar donateurs en sponsoren op de hoogte worden gebracht van de actuele stand van zaken.
Ambities
Gevoel van eigenaarschap
De bestuursleden en vrijwilligers van OMNDHP zijn trots op wat ze doen. Zij zetten zich graag in voor medemensen die hun ondersteuning hard nodig hebben en zien met eigen ogen wat de resultaten van hun inspanningen zijn. Het gevoel van eigenaarschap is groot bij iedereen die actief is voor OMNDHP en die direct of indirect participeert in de uitvoering van de diverse activiteiten.
Actieve betrokkenheid
Wij vinden het belangrijk de mensen en volkeren waarop onze activiteiten zich richten, hier actief bij te betrekken zodat ze zich de uitvoering op een laagdrempelige manier eigen kunnen maken. Wij hebben daarom gekozen om te werken met de inzet van het expliciete directe instructiemodel en coöperatieve werkvormen.
Uitbreiding activiteiten
Wij breiden onze activiteiten steeds uit. We zijn klein begonnen en willen klein blijven, maar wel met steeds meer activiteiten. In het begin ondersteunden we scholen, ziekenhuizen en kinderen van straatarme families. Nu voeren we projecten uit om de levensomstandigheden van inwoners van dorpen te verbeteren. Het gaat daarbij om projecten gericht op de ontwikkeling van een regio, landbouw- en ziekenhuisprojecten, het bevorderen van sociale cohesie, sport- en sociaal-culturele activiteiten, capaciteitsopbouw, educatie, onderwijs en lobbywerk. We hebben veel ervaring opgedaan en willen investeren in projecten die we goed kunnen uitvoeren en die dringend nodig zijn voor de bevolking van de regio waar we actief zijn.
Innovatie en samenwerking
Op het gebied van duurzaamheid willen we innoveren door het uitvoeren van landbouwprojecten waarbij duurzame energiebronnen worden ingezet. Het gaat daarbij onder meer om het gebruik van zonnepanelen. We willen met meer partnerorganisaties in het zuiden gaan samenwerken en zoeken daarom contact met partnerorganisaties die actief zijn in de regio’s waar wij werken.
Kwaliteitsbeleid als instrument voor draagvlak
Om de kwaliteit van onze werkzaamheden te verbeteren, gaan we werken aan de hand van een cyclus. We gaan projecten goed voorbereiden, plannen, uitvoeren, monitoren, afsluiten, evalueren en monitoren, alvorens we met een ander project beginnen. Deze werkwijze delen wij met onze partners.
Filosofie van OMNDHP
Stichting OMNDHP hanteert een bepaalde filosofie bij het uitvoeren van haar activiteiten. De stichting komt op voor mensen- en volkerenrechten. Er vindt dus geen ‘selectie aan de poort’ plaats. Dit uitgangspunt is essentieel en bepaalt het verschil met andere mensen- en volkerenrechtenorganisatie die bepaalde keuzes maken. Tijdens de uitvoering van onze projecten kijken we naar alle facetten van deze rechten. Organisaties en instellingen waarmee wij samenwerken, dienen dit beginsel te respecteren. We werken actief samen met groepen mensen, die een afspiegeling vormen van de lokale bevolking. We kiezen altijd voor een aanpak die leidt tot concrete en zichtbare resultaten, zodat deelnemers gestimuleerd worden om actief betrokken te raken. We hebben altijd een stapsgewijze aanpak voor de activiteiten, in overleg met de deelnemers van onze projecten. Dit doen we uit respect voor ieders mening en wensen. Succesvolle activiteiten kunnen we op deze manier verder uitrollen over andere regio’s. De stichting ontwikkelt projecten en activiteiten in overleg en samenwerking met partnerorganisaties en draagt de uitvoering hiervan over aan de lokale bevolking, zodra deze hiertoe voldoende is toegerust. De lokale bevolking zorgt voor de verdere implementatie en krijgt daarbij ondersteuning van de partnerorganisatie.
Beleid in de komende jaren
- De stichting behartigt de belangen van mensen- en volkerenrechten;
- De stichting behartigt de belangen van de doelgroepen waarmee zij werkt;
- OMNDHP zoekt contact en overlegt met mogelijke donateurs, subsidiegevers en partnerorganisaties;
- De stichting onderhoudt nauw contact met fondsenwervende organisaties;
- De stichting ontwikkelt een visie op mogelijke samenwerking met organisaties en instellingen in Mauritanië en diens buurlanden, waaronder Senegal, Mali, Gambia, Guinee en Sierra Leone. Daarvoor gaat OMNDHP op zoek naar en werkt samen met partnerorganisaties in deze landen;
- De organisatie ontwikkelt trainingen en cursussen en draagt bij aan kennisoverdracht.
Thema’s
OMNDHP ondersteunt maatregelen die worden genomen door overheden, bedrijven en Ngo’s, die gericht zijn op de verbetering en versterking van mensen- en volkerenrechten, met verschillende doeleinden:
- versterking van de eerbiediging van mensen- en volkerenrechten, versterking en bevordering van de democratie en democratische hervormingen, hulp aan mensenrechtenactivisten en slachtoffers van onderdrukking of mishandeling;
- ondersteuning en versterking van het internationale en regionale kader op dit terrein;
- opbouwen van vertrouwen in en een grotere betrouwbaarheid van verkiezingsprocessen, met name via waarnemingsmissies en steun voor lokale organisaties uit het maatschappelijk middenveld, die bij deze processen betrokken zijn;
- Om dit doel te bereiken, wil OMNDHP democratische ontwikkelingen bevorderen. OMNDHP bevordert de vrijheid van vereniging en vergadering en van meningsuiting, de versterking van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van het justitiële apparaat, politiek pluralisme en democratische politieke vertegenwoordiging en stimuleert gelijkwaardige participatie van mannen en vrouwen in de maatschappij, de economie en de politiek;
- Op het gebied van volkerenrechten wil de organisatie volkeren dichter bij elkaar brengen, de erkenning van volkerenrechten bevorderen en alle vormen van discriminatie en segregatie tegengaan.
Educatie over mensen- en volkerenrechten
De stichting zet zich in voor de introductie van het onderwerp ‘Mensen- en volkerenrechten’ in het onderwijs, in landen waar de organisatie actief is. Onderwijs over mensen- en volkerenrechten is essentieel en draagt ertoe bij dat de komende generaties zich bewust zijn van de universaliteit van internationale verdragen en protocollen. Professionals verzorgen trainingen voor de deelnemers van onze projecten. Daarbij wil OMNDHP aansluiten bij bestaande initiatieven en onder meer rekening houden met het politieke debat over mensen- en volkerenrechteneducatie, zoals het World Program on Human Rights Education.
Bescherming van mensenrechtenverdedigers
De verdwijning van een familielid vormt voor achterblijvers vaak een aanleiding om zich in te gaan zetten voor mensenrechten. Hun zoektocht en protesten kunnen er echter toe leiden dat zij zelf gevaar lopen. Ook lokale organisaties die hen steunen, lopen risico op ongewenste aandacht van bijvoorbeeld veiligheidsdiensten of functionarissen van het leger. OMNDHP eist de bescherming van mensenrechtenverdedigers.
Onderwijs
Kinderen zijn onze toekomst. Volgens gegevens van UNICEF gaan wereldwijd 58 miljoen kinderen niet naar school en hebben 278 miljoen kinderen moeite met lezen en schrijven, ondanks dat ze naar school zijn geweest. De meeste van deze kinderen wonen in een land waar het onderwijs over het algemeen slecht is. Om hen een fatsoenlijke toekomst te geven, is het belangrijk dat zij het onderwijs kunnen volgen waar zij recht op hebben, volgens het geldende internationale recht. Goed onderwijs vormt de sleutel tot kansrijke armoedebestrijding, een vreedzame samenleving, duurzame ontwikkeling en een adequate strijd tegen de meeste voorkomende ziektes. Onderwijs is een van de meest efficiënte middelen ter voorkoming van oorlogen en langdurige misère.
Noodhulp
Noodhulp wordt gegeven in een levensbedreigende situatie. Deze hulp is noodzakelijk om aan de acute behoeften van slachtoffers te voldoen. De hulp die aangeboden wordt, mag niet leiden tot discriminatie. Het enige dat telt is het verminderen of stoppen van het lijden van slachtoffers. Meestal bestaat de hulp uit het fysiek en psychisch behandelen van zieken, het uitdelen van voedsel en water en het bieden van onderdak. OMNDHP heeft de opvatting dat menselijkheid inhoudt dat je te hulp schiet op het moment dat medemensen onze hulp hard nodig hebben. Dat geldt zeker in een noodsituatie; als er sprake is van een ramp. Rampen zijn te verdelen in twee subgroepen. Enerzijds gaat het daarbij om natuurrampen zoals een aardbeving, overstroming of een orkaanuitbarsting. Anderzijds betreft het rampen die door mensen zelf zijn veroorzaakt, zoals oorlogen of een aanslag. In al deze situaties hebben slachtoffers acuut hulp nodig. OMNDHP wil, wanneer zo’n situatie zich voordoet, in samenwerking met lokale en internationale organisaties ondersteunen bij de hulpverlening aan slachtoffers.
Duurzame ontwikkeling
Duurzame ontwikkeling is gericht op de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheden te beperken om ook in hun behoeften te voorzien.
Om duurzame ontwikkeling te realiseren is het nodig om rekening te houden met de sociale ontwikkeling van de bevolking, met bescherming en het behoud van het milieu en met de economische ontwikkeling in het betreffende gebied of het land. OMNDHP investeert in projecten waarin duurzame ontwikkeling centraal staat.
Lobby
OMNDHP is van mening dat een organisatie moet opkomen voor haar idealen. Sommige doelstellingen kan een organisatie zelf realiseren, voor andere doelstellingen heeft ze de hulp van derden nodig. Bepaalde doelstellingen vragen echter om een andere aanpak. Als het gaat om armoedebestrijding, bevordering van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, bevordering van democratie en mensen- en volkerenrechten, zal OMNDHP lobbyen om het beleid van overheden, instellingen, bedrijven en de publieke opinie op lokaal, regionaal of nationaal te beïnvloeden. OMNDHP vindt het essentieel om in actie te komen en bij te dragen aan het realiseren van een wereld waarin iedereen zich thuis voelt.
Het lobbywerk van OMNDHP heeft als doel het zodanig beïnvloeden van beleidsmakers in het noorden en in het zuiden dat zij maatregelen nemen ter bevordering van respect voor mensen- en volkerenrechten en de verankering van democratie. OMNDHP wil burgers overtuigen zich in te zetten zodat ze in een veilige, vreedzame en tolerante wereld kunnen leven en elkaar ondersteunen, ongeacht hun etniciteit, sociale afkomst of gender.
Per thema zal OMNDHP strategisch partnerschappen sluiten met instellingen, organisaties, overheden en individuen die een rol kunnen spelen voor het bereiken van deze doelen.
Vrede als voorwaarde
Vrede is een voorwaarde voor volkeren om zich te kunnen ontwikkelen. Vrede vormt de basis voor iedere duurzame ontwikkeling. Zonder vrede hebben projecten weinig kans van slagen. Alleen een vreedzame samenleving, waarin iedereen gelijke rechten heeft, waar niemand in armoede leeft en waar conflicten op een vreedzame manier worden opgelost, kan zich ontwikkelen.
Behoud en bescherming van het milieu
Om een goed leven te kunnen leiden en de komende generaties dezelfde kansen te geven, is het noodzakelijk om de natuur te beschermen of te herstellen. Klimaatverandering toont aan dat het ingrijpen van mensen dramatische gevolgen kan hebben voor het milieu. Het is noodzakelijk dat mensen wereldwijd samenwerken voor een beter milieu. Vervuiling van lucht of water op een bepaalde locatie, kan verstrekkende consequenties hebben voor mensen die hier ver vandaan wonen. Soms beseffen mensen dat het belangrijk is maatregelen te treffen om het milieu te beschermen, maar ontbreekt het hen aan de noodzakelijke middelen. De strijd tegen verwoestijning is hier een voorbeeld van. OMNDHP wil in actie komen om mensen te helpen die het milieu willen beschermen tegen schadelijke invloeden.
Wegnemen van sociale ongelijkheid
Helaas is er in de wereld sprake van veel sociale ongelijkheid, waardoor mensen worden belemmerd in hun ontwikkeling. OMNDHP verzet zicht tegen de tegenstellingen tussen rijk en arm, tussen mannen en vrouwen, tussen bevolkingsgroepen onderling en tussen sterken en zwakkeren in de samenleving. OMNDHP zal in elke situatie opnieuw beoordelen wat zij kan doen om de gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid te herstellen en te bevorderen.
Armoedebestrijding
OMNDHP vindt het onaanvaardbaar dat een groot deel van de wereldbevolking onder de armoedegrens leeft en dat mensen sterven van de honger. Het is ontoelaatbaar omdat we ons realiseren dat in gebieden waar armoede heerst vaak wel hulpbronnen aanwezig zijn. OMNDHP wil een substantiële bijdrage leveren aan hongerbestrijding via het uitvoeren van landbouwprojecten.
Bestrijding van slavernij en uitbuiting
Ondanks de officiële afschaffing van slavernij komt dit fenomeen nog steeds over de hele wereld voor, terwijl nationale en internationale regelgeving hier helder over is. OMNDHP komt in actie om slachtoffers te bevrijden en te helpen en degenen die zich hieraan schuldig maken, te laten berechten. De stichting richt zich ook op het bieden van structurele hulp aan slachtoffers om de fysieke en psychische effecten als gevolg van slavernij en uitbuiting te verminderen.
Gezondheid en hygiëne
Iedereen heeft recht op gezondheid en het recht op gezondheidszorg dient door iedereen gerespecteerd te worden. Goede hygiënische omstandigheden zijn een voorwaarde om het uitbreken van ziektes te voorkomen. Veel ziektes die voorkomen in ontwikkelingslanden zijn inmiddels verdwenen in westerse landen. Dit betekent dat onze inzet nodig is om deze ziektes te verbannen uit ontwikkelingslanden. Bij het uitbreken van nieuwe ziektes is het belangrijk dat er middelen beschikbaar zijn voor onderzoek, zodat deze kunnen worden bestreden.
Gendergelijkheid
OMNDHP wil, in samenwerking met partnerorganisaties en samenwerkingspartners, de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bevorderen door activiteiten uit te voeren die ongelijkwaardigheid tegengaan. Dit doet de stichting door projecten te ondersteunen die de ontwikkeling van vrouwen stimuleren en door trainingen te (laten) verzorgen in het kader van capaciteitsopbouw.
Planning voor de komende jaren
- Bouwen van een functionele website (2019);
- Starten van een Facebook-account (2019);
- Samenwerking aangaan met andere organisaties (2019-2024);
- Uitbreiding aantal donateurs en subsidiegevers (2019-2024);
- Inzetten op meer promotie en publiciteit voor de stichting (2019-2024);
- Betere positionering van de stichting: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal (2020-2021);
- Uitvoeren van kortdurende projecten, met inzet van beperkte middelen (2019-2024);
- Succesvolle projecten verder verspreiden in verschillende regio’s (2019-2024);
- Bij donateurs en subsidiegevers Inventariseren hoe zijn staan tegenover het werk van OMNDHP en, waar nodig, beleidswijzigingen doorvoeren (2019-2024);
- Inventariseren wat doelstellingen van donateurs en subsidiegevers zijn en bepalen of deze parallel lopen met de doelstellingen van OMNDHP (2020);
- Uitzoeken welke lokale initiatieven er zijn in Mauritanië en diens buurlanden, waaronder Senegal, Mali, Gambia, Sierra Leone en Guinee en bepalen of deze aansluiten bij de ambities van OMNDHP. We willen met meer partijen regionaal gaan samenwerken en er zorg voor dragen dat we projecten goed implementeren (2020);
- Voortzetten van het beleid t.a.v. onze partnerorganisaties, zoals dit is ingezet in voorgaande jaren (2019-2024).