Jaarverslag 2019
Voorwoord
Beste lezer,
In 2019 heeft stichting OMNDHP samen met haar partnerorganisatie L’ Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) in Mauritanië en met financiële ondersteuning van stichting Wilde Ganzen een project uitgevoerd ten bate van een landbouwcoöperatie in het Mauritaanse dorp Woloum Neere. Het betrof het opzetten van een duurzaam landbouw-, veeteelt- en moestuinbedrijf. In dit jaarverslag wordt dit verder toegelicht.
Van onze vorige projecten hebben we geleerd dat een bepaalde werkwijze goede resultaten oplevert. Wij richten ons op duurzame kleinschalige projecten die we, samen met de partnerorganisatie ter plaatse en de lokale bevolking, opzetten en uitvoeren. De lokale bevolking wordt opgeleid en krijgt eigenaarschap over het project. De opgedane kennis dragen ze over op de bevolking van andere dorpen in de omgeving. Deze werkwijze gaan we, met kleine aanpassingen, ook toepassen elders in Mauritanië en in Senegal en Mali op plekken waar de lokale bevolking en de plaatselijke autoriteiten open staan voor vergelijkbare projecten. Het landbouwproject dat we in 2019 hebben uitgevoerd, was een geslaagd pilotproject, waar wij deze nieuwe werkwijze hebben geïmplementeerd.
We realiseren ons, ieder jaar opnieuw, dat we financiering nodig hebben om onze projecten uit te kunnen voeren. We zijn onze vaste donateurs en subsidiegevers erg dankbaar. Dankzij hun bijdragen hebben we een aantal mooie en succesvolle projecten kunnen realiseren. Dat willen we in de toekomst graag voortzetten zodat nog meer mensen hier profijt van kunnen hebben. Vanaf 2019 hebben we de stap gezet om meer structureel op zoek te gaan naar (aanvullende) fondsen om nieuwe projecten te kunnen opzetten en uitvoeren.
Dr. Amadou Aliou Sow
Voorzitter van stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP)
Activiteit in 2019: Landbouwproject coöperatie van Woloum Neere
In 2019 zijn we van start gegaan met de uitvoering van een landbouwproject op de oever van de Senegal-rivier, zeven kilometer van het dorp Woloum Neere, in het zuiden van Mauritanië. De plaats Woloum Neere ligt in de regio Gorgol (departement Kaédi). Het dorp telt meer dan 40.000 inwoners. In de directe omgeving van het dorp liggen zeven andere dorpen met een totale bevolking van ruim 100.000 mensen. Een deel van de bewoners uit deze dorpen is ook lid van de coöperatie.
De bevolking in dit gebied bestaat uitsluitend uit landbouwers en veehouders. Zij zijn bijna helemaal afhankelijk van de aanwezige landbouwgronden die zij elk jaar twee keer bewerken. Een deel van de grond is natuurlijk grasland voor het vee. Er zijn koeien, schapen, geiten, kamelen, paarden en ezels.
De levensomstandigheden in dit gebied zijn zwaar door de onregelmatige regenval en vanwege de bijna totale afwezigheid van infrastructuur. Het voortbestaan van de gemeenschap vereist een aanpassing van hun levensstijl aan deze harde, natuurlijke omstandigheden.
Door de huidige, verslechterende omstandigheden gedwongen, kiezen veel jongeren ervoor het gebied te verlaten om naar de grote steden te trekken. Hier komen ze echter moeilijk aan het werk en vallen ze gemakkelijk ten prooi aan criminelen. Terugkeren zonder geld is voor hen geen optie. Als gevolg van deze situatie vergrijst de bevolking in het gebied en wordt de gemeenschap steeds kwetsbaarder. Er zijn steeds minder handen om het werk te verrichten en het wordt steeds moeilijker om van de landbouw en de veeteelt te leven. De gemeenschap zoals die nu is georganiseerd, wordt in feite met uitsterven bedreigd.
Hoewel landbouwers en veehouders in dit gebied altijd al met elkaar in conflict waren over het gebruik van land, laait de strijd de laatste jaren steeds meer op onder druk van de verslechterende omstandigheden. Onze projecten richten zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van de plaatselijke bevolking in het gebied. Als de opbrengst van de landbouwgronden groter wordt en de inkomsten hoger, zal de aanleiding voor conflicten afnemen.
Organisatie van de dorpelingen
De bewoners van het dorp Woloum Neere zijn goed georganiseerd in verschillende comités. Er is een comité bestaande uit zes vrouwen. De vrouwen beschikken over een werkplaats waar zij bij elkaar komen om te naaien, lokale activiteiten te bespreken en de taken te verdelen. Zij krijgen een deel van de moestuin, die onderdeel is van het project, in hun beheer. Hier kunnen zij groente verbouwen. De opbrengsten zijn voor henzelf. Er is een comité van jongeren dat zich met school, sport en culturele zaken bezighoudt. Het derde comité van zes mannen richt zich op andere zaken die in het dorp spelen. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat maisvelden worden beschermd tegen kamelen, regelen ze dat waterputten schoon worden gehouden en bemiddelen ze bij conflicten. De verschillende comités komen regelmatig bijeen onder leiding van het hoofd van het dorp om over zaken die de het hele dorp aangaan te discussiëren en op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen binnen de gemeenschap.
Activiteiten
De hoofdactiviteit is het opzetten van een duurzaam landbouw-, veeteelt- en moestuinbedrijf dat voorziet in de behoeftes van de deelnemers en in een duurzaam gegarandeerd inkomen. De deelnemers, hun dieren en de opbrengsten van het land staan centraal. Zo verkopen de bewoners het overschot van de opbrengst van de moestuin. Het geld dat dit oplevert, besteden ze voor het kopen van hun overige voedsel, maar ook voor spullen voor de school van de kinderen.
Het project is gebaseerd op een model voor plaatselijke verbetering van de productiviteit en diversificatie van lokale producten. Het model voorziet in het creëren van arbeidsplaatsen in de landbouw, moestuinen en veeteelt.
Tientallen personen krijgen de gelegenheid om een opleiding te volgen in vakken die van direct nut zijn. Een aantal deelnemers krijgt de mogelijkheid versneld een vakopleiding te doorlopen, die wordt verzorgd door ervaren dierenartsen, landbouwers en tuinders. Na hun opleiding en trainingen worden deze deelnemers zelf ingezet als opleiders en trainers in de regio en daarbuiten. Zo ontstaat een kernteam, waarin de plaatselijke bevolking is vertegenwoordigd. Dit team implementeert sociaaleconomische ontwikkeling en draagt zorg voor de benodigde ondersteuning hierbij.
Uitvoering van het project
Bij wijze van experiment zal gras vanuit Europa worden geïmporteerd, omdat dit rijk is aan voedingsstoffen. Met dit gras als voedingsbron vermenigvuldigen de dieren zich sneller, tegen lagere kosten. De dieren worden vervolgens tegen relatief lage (en concurrerende) prijzen op de plaatselijke markten verkocht. Door het gebruik van Europees gras wordt tevens de noodzaak weggenomen het vee telkens te verplaatsen. Bijkomend voordeel is dat er zo een oplossing komt voor overbegrazing en conflicten over gebruik van land worden voorkomen.
Een totale oppervlakte van 7,5 hectare grond wordt gebruikt voor de uitvoering van de activiteiten. Mogelijke overschotten van de oogstopbrengsten en de veehouderij worden verkocht. De opbrengst hiervan worden gebruikt als investering voor bijvoorbeeld het aanschaffen van naaimachines voor de vrouwen of een machine om graan te vermalen.
Het projectgebied wordt in verschillende delen opgesplitst:
• 1,8 hectare is bestemd voor fruitteelt. Op deze grond komen sinaasappel-, appel- , guave-, papaja-, citroen-, limoen-, mango-, en bananenbomen. Ook lokale fruitsoorten zoals jujube en murtoode worden hier geplant;
• 1,8 hectare is bestemd voor de teelt van maïs, sorghum en andere soorten graan;
• 1,8 hectare is bestemd voor moestuinen. Hier worden verschillende soorten kool, bloemen, beetwortelen, wortels, aardappel, bonen, uien, zoete aardappel, meloenen, courgettes, peper, piment, etc. geteeld;
• 1,8 hectare is bedoeld voor de teelt van gras voor de melk- en vleeskoeien. Een deel hiervan blijft braak liggen en op een ander deel blijft het gras behouden. Dit wordt gedroogd en is bestemd als veevoer;
• voor de overige 0,3 hectare wordt nog een bestemming geregeld.
Landbouw en fruitteelt
Het land wordt opgedeeld t.b.v. diversificatie en intensivering van de productie. Op de grond worden afwisselend verschillende soorten groente, fruit en graan verbouwd om de grond vruchtbaar te houden en braakligging zoveel mogelijk te voorkomen. Uitgangspunt is dat de landbouwgronden gedurende het jaar permanent en zo efficiënt mogelijk gebruikt worden.
Veeteelt
De projectdeelnemers voeren dit onderdeel van het project later zelf uit. Zij brengen een deel van hun kuddes – tientallen koeien, geiten en schapen – bijeen op daarvoor bestemde percelen, op een vierde deel van het totaaloppervlak.
Als de opbrengsten hoog genoeg zijn, verkoopt de coöperatie het overschot van het vee en de dierlijke producten. Deze worden dan verkocht tegen concurrerende prijzen op een van de plaatselijke markten in de aangrenzende dorpen om de bevolking daar van voedsel te voorzien.
Irrigatie
Er wordt een irrigatiesysteem aangelegd op het terrein. Het systeem bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een put en een waterpomp die werkt op zonne-energie (via zonnepanelen). Via de pomp wordt het water opgepompt en opgeslagen in een reservoir. Vervolgens wordt het water gebruikt voor irrigatie. Het project is innovatief, omdat de bevolking op deze manier gedurende het hele jaar de beschikking heeft over vruchtbare grond. Zij zijn niet meer afhankelijk van de regenval.
Cursussen en trainingen
Cursus digitale vaardigheden
Er worden tafels, schriften, pennen, laptops, computers en printers verzameld om een cursus digitale vaardigheden op te zetten in het dorp. De cursus is in eerste instantie bedoeld voor de dorpelingen. Vervolgens zal de cursus aan bewoners van omringende dorpen worden aangeboden.
Train de trainers
Wij leiden een aantal groepsleiders op tot trainers. Zij krijgen bijvoorbeeld trainingen op het gebied van microfinanciering, ondernemerschap en een training op het gebied van grondbewerking. De groepsleiders geven vervolgens trainingen binnen hun eigen groep, zodat de groepsleden leren hoe ze kunnen sparen, hoe ze onderling geld kunnen lenen, hoe ze geld kunnen investeren en hoe ze hun landbouwgrond kunnen bewerken.
Samengevat gaat het om de volgende trainingen:
- microfinanciën (lenen en sparen);
- ondernemerschap;
- grond bewerken (o.a. product-rotatie);
- technieken voor de conservering van producten en zaden;
- bestrijden van onkruid en ongedierte;
- omgaan met werktuigen;
- basiskennis over boekhouding en marktonderzoek;
- conflicthantering;
- mensen- en volkerenrechten;
- vergadertechniek;
- traditionele geneeswijzen.
Doel van het project
Met dit landbouwproject leveren we een bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling van dit gebied en krijgen bewoners de mogelijkheid zich te ontplooien. Het doel is dat ze straks op een duurzame manier in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Via voortzetting van de activiteiten verbeteren bewoners hun omstandigheden op een duurzame manier en versterken ze hun positie als zelfvoorzienende gemeenschap.
De toegepaste werkwijze wordt overgedragen naar dorpen in de omgeving, die met vergelijkbare problemen worden geconfronteerd.
De doelstellingen:
- Sociaaleconomische stabiliteit en vooruitgang creëren;
- Versterken onafhankelijkheid en duurzaam zelfvoorzienend vermogen;
- De bevolking van de kennis en de middelen voorzien, die nodig zijn om de levensomstandigheden te verbeteren;
- Voorkomen dat jongeren wegtrekken uit het gebied;
- Voorkomen dat de strijd over land tussen landbouwers en veehouders oplaait;
- Overdracht van de werkwijze naar andere plaatsen in de regio.
Verwachte resultaten:
- Verbetering van de levensomstandigheden van de plattelandsbevolking;
- Verbetering van de levensomstandigheden en conditie van hun dieren;
- Meer werkgelegenheid en beter toekomstperspectief voor jongeren in hun geboortestreek;
- Versterking van de sociaaleconomische positie van het gebied;
- De bevolking is beter opgeleid;
- Geen oplaaiende conflicten over land;
- De bevolking heeft gegarandeerde inkomsten en is duurzaam zelfvoorzienend;
- De bevolking en de dieren zijn gezonder. Ziektes worden adequaat bestreden.
Activiteiten in Nederland in 2019
In 2019 hebben we voorlichting gegeven over ons werk, ons netwerk vergroot en trainingen verzorgd. Ook zijn we actief op zoek gegaan naar fondsen en donateurs en hebben we ingezet op pr en communicatie om ons werk meer onder de aandacht te brengen.
Voorlichting
We hebben voorlichting gegeven via deelname aan diverse activiteiten en belangstellenden geïnformeerd over ons werk, onze projecten en doelstellingen.
In januari namen we deel aan een ontmoetingsbijeenkomst van het regieteam Statushouders van de gemeente Nijmegen. Ook waren we in januari aanwezig op een bijeenkomst van het Land van Ooij, waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen over het verbouwen van (biologische) groente en fruit. Verder hadden we een ontmoeting met de coördinator van stichting Bona Baana. Deze organisatie voert projecten uit in Oost-Afrika. We hebben gesproken over mogelijke samenwerking.
In februari had de voorzitter van OMNDHP een afspraak met de directeur van Zorggroeg Sifa en de directeur van zorgaanbieder Stichting STAN i.v.m. een financiële bijdrage voor onze projecten.
Op een bijeenkomst van de Vereniging Uitvaart voor West-Afrika in maart hebben we voorlichting gegeven over onze lopende projecten. Ook verzorgde onze voorzitter een presentatie voor de filosofie-club, waarvan hij zelf ook lid is.
In april hadden we een ontmoeting met Elsard de Boer die een boslandbouw-project uitvoert in Mozambique. De aanpak is gericht op duurzaam en efficiënt landbouw bedrijven, via een regeneratieve methode. OMNDHP gaat gebruik maken van de opgedane kennis en ervaring vanuit dit project.
De voorzitter van OMNDHP volgde een coachingstraject van vijf bijeenkomsten bij Sharda Kamaansing voor het werven van fondsen. Zij is werkzaam als projectleider bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In mei woonde de voorzitter een bijeenkomst bij van het Diversiteitscafé in Nijmegen en gaf een presentatie over duurzame ontwikkeling en de werkzaamheden van OMNDHP.
In juni, tijdens een excursie van het Netwerk Kleurrijk Groen en de bijeenkomst Kleurrijk Fietsen in de wijk Hatert in Nijmegen, hebben we folders van onze stichting uitgedeeld aan de deelnemers.
In september waren we aanwezig op het festival Di-Vers van het Land van Ooij. Hier informeerden we bezoekers van het festival, waarbij we ingingen op de relatie tussen (moest)tuineren in Nederland en onze landbouwprojecten in Mauritanië.
In december nam de voorzitter deel aan een uitje van de stichting Ruwaard Colors, een organisatie voor maatschappelijke zorg, in Oss. Hier heeft hij folders van OMNDHP uitgedeeld.
Trainingen
De voorzitter van OMNDHP verzorgt ook trainingen over het werk, de missie, visie en de projecten van OMNDHP. Zo heeft hij in december tijdens een training in het kader van het Participatieverklaringstraject voor nieuwkomers in de gemeente Arnhem, informatie gegeven over het werk van de stichting. Ook verzorgde de voorzitter een training bij stichting STAN over cultuurverschillen en het werk van OMNDHP.
Samenwerking
De samenwerking met stichting Wilde Ganzen hebben we in 2019 verder voortgezet. Ons project in Woloum Neere wordt voor een derde deel gefinancierd door deze stichting. De samenwerking met onze Mauritaanse partnerorganisatie, L’ Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) verloopt heel goed.
OMNDHP werkt verder samen met mevrouw Liesbeth Kok, voorzitter van Land van Ooij, waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen over het verbouwen van (biologische) groente en fruit. OMNDHP doet, via deelname aan de activiteiten van Land van Ooij, kennis op over o.a. teelttechnieken, die mogelijk toepasbaar zijn voor de landbouwprojecten die we opzetten en uitvoeren in o.a. Mauritanië.
Website
In 2019 hebben we een start gemaakt met het verbeteren van de website. Op redactioneel gebied hebben we een eerste verbeterslag doorgevoerd. We willen verdere verbeteringen doorvoeren zodat de website aantrekkelijker wordt voor bezoekers en informatie overzichtelijker en toegankelijker wordt weergegeven. Zo willen we bijv. meer (korte) nieuwsitems gaan toevoegen en meer foto’s op de website plaatsen. We zijn op zoek gegaan naar iemand die ons hierbij kan ondersteunen.
Donaties en sponsoren
Om te zorgen dat we voldoende financiële middelen verkrijgen voor onze projecten, zoeken we gericht naar donateurs en naar activiteiten en bijeenkomsten waar we ons werk onder de aandacht kunnen brengen. Ook werven we fondsen en werken we aan het vergroten van onze naamsbekendheid.
We zijn blij met onze vaste donateurs: Mahmood Wardak, voorzitter van Stichting STAN, zorgaanbieder in Nijmegen, doneert ieder jaar een bedrag aan onze stichting. Ook Mohamed Abdi Bashir, eigenaar van het bedrijf Zovat, heeft in 2019 weer een bedrag gedoneerd.
In 2019 zijn we verder op zoek gegaan naar financieringsmogelijkheden voor onze projecten. Dit hebben we vormgegeven via aanmelding op online platforms als Doneeractie.nl, maar ook door verder op zoek te gaan naar fondsen die passen bij onze doelstellingen. Dat kunnen kleine lokale fondsen zijn van ideële organisaties, maar ook grotere fondsen die zich richten op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen. De aanzet hiertoe hebben we gemaakt in 2019. In 2020 gaan we hier verder mee aan de slag door een overzicht te maken en passende fondsen te benaderen.
5. Financieel verslag 2019
OMNDHP – Balans / Resultaten rekening 31-03-2020 | |||||
Boekjaar 2019 | Balans 1-1-2019 | Resultaten 2019 | Balans 31-12-2019 | ||
Uitgaven | Inkomsten | ||||
Saldo | |||||
Betaalrek
NL03INGB 0007 5500 58 | € 8.516,01 | € 7.637,30 | |||
€ – | |||||
Gift | € – | ||||
M.A. Bashir | € – | € 260,00 | |||
Stichting STAN | € – | € 6.500,00 | |||
Whydonate | € – | € 23,20 | |||
Doneeractie.nl | € – | € 11,85 | |||
AA. Sow (Reiskosten Palies, I) | € – | € 1.000,00 | |||
€ – | |||||
Stichtingskosten | € – | ||||
Bankkosten ING betalingsverkeer | € – | € 140,06 | |||
Palies, I | € – | € 800,00 | |||
Alfanet (Website) | € – | € 59,29 | |||
Wilde Ganzen | € – | € 7.674,50 | |||
€ – | |||||
Eigen vermogen | € – | ||||
€ – | |||||
€ – | |||||
Totaal | € 8.516,01 | € 8.673,85 | € 7.795,05 |
Bijlage:
Algemene gegevens over stichting OMNDHP
1.1 Algemene informatie
Statutaire naam | Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten |
Rechtsvorm | Stichting |
Opgericht | 15 oktober 1999 |
Kvk-nummer | 09108449 |
RSIN-nummer | 808512328 |
SBI-code | 94996 (Overige ideële organisaties). |
ANBI-verklaring | 1-01-2016 |
Statutaire zetel | Nijmegen, Schoolstraat 28c, 6512 JH |
E-mailadres | info@omndhp.nl |
Stichting OMNDHP is in het bezit van de ANBI-status. De stichting is hiermee door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling.
Missie, visie, doelstellingen en werkwijze
Missie
Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) gaat uit van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten, ongeacht geloof, sekse, politieke voorkeur, economische of culturele achtergrond. OMNDHP streeft naar een vreedzame wereld, vrij van armoede en schending van mensen- en volkerenrechten, waarin mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen en waarin ze elkaar en elkaars rechten respecteren.
Visie
OMNDHP zet zich in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en met name in Mauritanië door:
- in te spelen op de lokale en regionale behoeften, in afstemming met de plaatselijke bevolkingsgroepen;
- lokale bevolkingsgroepen toe te rusten via kennisoverdracht en de noodzakelijke middelen, met als inzet duurzame verbetering van de levensomstandigheden;
- de eigen kracht, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de plaatselijke bevolking als uitgangspunt te nemen;
- vreedzame samenwerking te stimuleren tussen verschillende bevolkingsgroepen en landen;
- snel in te grijpen in noodsituaties.
Doelstellingen:
OMNDHP richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van bevolkingsgroepen door projecten uit te voeren in met name Mauritanië, die zich richten op:
- capaciteitsopbouw: het versterken van het duurzaam, zelfvoorzienend vermogen van de bevolking;
- sociaaleconomische stabiliteit en sociale cohesie;
- het voorkomen dat jongeren wegtrekken uit plattelandsgebieden, door meer werkgelegenheid te creëren en betere toekomstperspectieven;
- vrouwenemancipatie;
- educatie;
- verbetering van de gezondheid;
- stimulering van de landbouw en verhoging van de landbouwproductie;
- ondersteuning van de bevolking in noodsituaties;
- ondersteuning, zowel financieel als op andere wijze, van andere stichtingen, organisaties, instanties en projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen- en volkerenrechten.
De stichting realiseert deze doelstelling door:
- Het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief duurzame projecten. De projecten beslaan meerdere aspecten: duurzaamheid, genderproblematiek, kennisoverdracht, voedselvoorziening, sociale en culturele activiteiten, economische ontwikkeling en sociale cohesie. Ook introduceren we nieuwe werkwijzen en technieken, zoals nieuwe teelttechnieken in de landbouw en computertrainingen;
- Bij onze projecten ligt de nadruk op samenwerking tussen verschillende groepen bewoners in samenwerking met de lokale en nationale overheid en met lokale, regionale en nationale partner-organisaties;
- Actief eigenaarschap van de lokale en regionale bevolkingsgroepen als uitgangspunt te nemen;
- Overdracht van de werkwijze naar andere plaatsen in de regio;
- Deskundigheidsbevordering op het gebied van dierengeneeskunde, landbouwtechnieken, gezondheidzorg en computervaardigheden.
Het bestuur van OMNDHP
Het bestuur bestaat in 2019 uit drie personen.
Dr. Amadou Aliou Sow | Voorzitter |
Ans Menning | Secretaris |
Judith Scheurs | Algemeen bestuurslid |
Het bestuur verricht haar werkzaamheden onbezoldigd. Aan de bestuursleden zijn en worden geen bedragen aan leningen, voorschotten, of garanties verstrekt. Daarnaast zijn er vrijwilligers betrokken en werkzaam voor OMNDHP. Ook zij ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden.