Jaarverslag 2017

Stichting Mauritaans Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP)

Ontstaan OMNDHP
De belangrijkste aanleiding voor de oprichting van de Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) in 1996 was de constatering dat de bestaande westerse mensenrechtenorganisaties in hun acties en campagnes de voorkeur leken te geven aan de naleving van politieke en civiele rechten. Sociale,
culturele en economische rechten leken op de tweede plaats te komen.
OMNDHP is een a-politieke organisatie en richt zich op de naleving van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten. Dit betekent dat de organisatie zich op verschillende fronten inzet, met inachtneming van al deze rechten. Deze rechten die uit internationale, regionale en nationale wetgeving voortvloeien, dienen te allen tijden en op alle continenten gerespecteerd te worden.

ANBI-status van OMNDHP
OMNDHP is in het bezit van de ANBI-status. De Stichting is hiermee door de belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling.  Ons bestuur is deskundig en wordt ondersteund door enthousiaste vrijwilligers.
Vanaf medio maart 2016 zijn wij gestart met fondsenwerving voor ons landbouwproject in Aseyiif, waarvoor de aanzet in 2015 is gegeven.

Bestuur OMNDHP
Voorzitter: Amadou Sow
Algemene secretaris: Ans Menning
Bestuurslid: Judith Schreurs

Vrijwilligers OMNDHP
Ebby Shehni
Qader Shafiq
Mohamed Bashir

Missie

Stichting Mauritaans-Nederlandse Organisatie voor Mensen- en Volkerenrechten (OMNDHP) gaat uit van de universaliteit van mensen- en volkerenrechten, ongeacht geloof, sekse, politieke voorkeur, economische of culturele achtergrond. OMNDHP streeft naar een vreedzame wereld, vrij van armoede en schending van mensen- en volkerenrechten, waarin mensen de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen en waarin ze elkaar en elkaars rechten respecteren.

Visie

OMNDHP zet zich in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden en met name in Mauritanië door:

  • in te spelen op de lokale en regionale behoeften, in afstemming met de plaatselijke bevolkingsgroepen;
  • lokale bevolkingsgroepen toe te rusten via kennisoverdracht en de noodzakelijke middelen, met als inzet duurzame verbetering van de levensomstandigheden;
  • de eigen kracht, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de plaatselijke bevolking als uitgangspunt te nemen;
  • vreedzame samenwerking te stimuleren tussen verschillende bevolkingsgroepen en landen;
  • snel in te grijpen in noodsituaties.

Doelstellingen

OMNDHP richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van bevolkingsgroepen door projecten uit te voeren in met name Mauritanië, die zich richten op:

  • capaciteitsopbouw: het versterken van het duurzaam, zelfvoorzienend vermogen van de bevolking;
  • sociaaleconomische stabiliteit en sociale cohesie;
  • het voorkomen dat jongeren wegtrekken uit plattelandsgebieden, door meer werkgelegenheid te creëren en betere toekomstperspectieven;
  • vrouwenemancipatie;
  • educatie;
  • verbetering van de gezondheid;
  • stimulering van de landbouw en verhoging van de landbouwproductie;
  • ondersteuning van de bevolking in noodsituaties;
  • ondersteuning, zowel financieel als op andere wijze, van andere stichtingen, organisaties, instanties en projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen- en volkerenrechten.

Werkwijze

De stichting realiseert deze doelstellingen door:

  • Het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief duurzame projecten. De projecten beslaan meerdere thema’s: duurzaamheid, genderproblematiek, kennisoverdracht, voedselvoorziening, sociale en culturele activiteiten, economische ontwikkeling en sociale cohesie. Ook introduceren we nieuwe werkwijzen en technieken, zoals nieuwe teelttechnieken in de landbouw en computertrainingen;
  • Bij onze projecten ligt de nadruk op samenwerking tussen verschillende groepen bewoners in samenwerking met de lokale en nationale overheid en met lokale, regionale en nationale partnerorganisaties;
  • Actief eigenaarschap van de lokale en regionale bevolkingsgroepen als uitgangspunt te nemen;
  • Overdracht van de werkwijze naar andere plaatsen in de regio;
  • Deskundigheidsbevordering op het gebied van dierengeneeskunde, landbouwtechnieken, gezondheidzorg en computervaardigheden.

Lobby
OMNDHP komt op voor haar idealen. Op het gebied van armoedebestrijding, bevordering van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, bevordering van democratie en mensen- en volkerenrechten, zet OMNDHP zich waar nodig in om het beleid van de overheden, instellingen en bedrijven op lokaal, regionaal, nationaal of internationaal niveau te beïnvloeden. Voor OMNDHP is het essentieel om in actie te komen om draagvlak te creëren voor een wereld waarin iedere wereldburger zichzelf erkend en gezien voelt.

Lobbywerk van OMNDHP houdt in:
– het beïnvloeden van beleidsmakers in het noorden en in het zuiden voor het nemen van maatregelen ter bevordering van het respect voor mensen- en volkerenrechten en bevordering van democratie;
– burgers overtuigen zich in te zetten zodat we in een veilige, vreedzame en tolerante wereld kunnen leven en elkaar ondersteunen en helpen indien nodig, ongeacht iemands achtergrond en geaardheid;
– OMNDHP zal een strategisch partnerschap sluiten met instellingen, organisaties, overheden en individuen die een rol kunnen spelen voor het bereiken van haar doelen.

Bescherming van de natuur
Om goed te kunnen leven en dezelfde kansen te geven aan de komende generaties, is het noodzakelijk de natuur te beschermen of te herstellen. Klimaatverandering bewijst dat het ingrijpen van de mens dramatische gevolgen kan hebben. Om deze ontwikkeling tegen te gaan, is het noodzakelijk dat organisaties wereldwijd samenwerken. Vaak zijn mensen zich bewust van het belang van het nemen van maatregelen om milieuschade te bestrijden of te stoppen, maar beschikken ze niet over de noodzakelijke middelen hiertoe. De strijd tegen verwoestijning is hiervan een voorbeeld. OMNDHP komt hiervoor in actie.

Wegnemen van sociale ongelijkheid
OMNDHP zet zich in om de ongelijkheid tussen rijk en arm, tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende bevolkingsgroepen te bestrijden. Per situatie beoordeelt OMNDHP wat ze kan doen om de gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid te herstellen en te bevorderen.

Armoedebestrijding
OMNDHP vindt het onaanvaardbaar dat er nog steeds mensen zijn die sterven van de honger. Door het uitvoeren van landbouwprojecten wil OMNDHP een substantiële bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede en honger.

Bestrijden van slavernij
Ondanks de officiële afschaffing van de slavernij komt dit fenomeen nog steeds op diverse plekken in de wereld voor; ook al is de nationale en internationale wet- en regelgeving hierover heel helder. OMNDHP komt in actie om slachtoffers te bevrijden en ondersteunen en daders te laten berechten.

Gezondheid
OMNDHP ziet gezondheidszorg als een recht dat gerespecteerd dient te worden. Veel ziektes die zijn verdwenen in de westerse wereld, komen nog voor in ontwikkelingslanden. Dit betekent dat onze inzet nodig is om deze ziektes te bestrijden en om hygiënische maatregelen te bevorderen.

Genderproblematiek
OMNDHP wil, in samenwerking met onze partnerorganisaties en andere partijen, de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen bevorderen door het uitvoeren van activiteiten die gericht zijn op emancipatie en de strijd tegen ongelijkheid. Dit doet OMNDHP door projecten te ondersteunen die gericht zijn op empowerment en via het verzorgen van trainingen gericht op capaciteitsopbouw.

Samenwerking
OMNDHP zoekt de samenwerking met instellingen, overheden en partnerorganisaties om haar doelen te bereiken. Samenwerking met partijen die een specifieke expertise hebben, leidt tot versterking en efficiency. Onze partnerorganisaties in West-Afrika kennen de lokale bevolkingsgroepen en de plaatselijke omstandigheden goed en zijn vanuit deze deskundigheid essentieel voor het bepalen van de juiste aanpak.

Project Aseyiif, 2017
In de buurt van de plaats Aseyiif, in het oosten van Mauritanië bij de grens met Mali, wonen ongeveer 17.000 mensen met hun kuddes. Dit is de enige gemeenschap in Mauritanië die uitsluitend uit landbouwers en veehouders bestaat. Deze gemeenschap heeft zich in dit voor vee zeer gunstige gebied gevestigd. De veehouders van Aseyiif bezitten in totaal meer dan 20.000 koeien, 60.000 schapen, 10.000 geiten, 200 kamelen, 200 paarden en meer dan 20.000 ezels. Het project is gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking, met behoud van hun cultuur. Het doel is dat de bevolking zelfvoorzienend is. De doelgroep zijn de bewoners van Aseyiif en van de omliggende dorpen. Het project is gebaseerd op een model voor verbetering van de productiviteit en op diversificatie van producten. Via het project worden arbeidsplaatsen gecreëerd in de landbouw, moestuinen en de veeteelt.
Tientallen inwoners krijgen de mogelijkheid om een opleiding en trainingen te volgen in diverse vakgebieden, die van direct nut zijn voor de plaatselijke bevolking. De opleidingen worden verzorgd door ervaren dierenartsen, landbouwers en tuinders. Inwoners kunnen, nadat ze een opleiding of training hebben gevolgd, worden ingezet als landbouwers, veehouder of tuinders en zelf trainingen verzorgen voor andere inwoners in de regio. Zo ontstaat een kernteam dat zorg draagt voor sociaaleconomische ontwikkeling van de regio en ondersteuning biedt aan anderen die hieraan een bijdrage willen leveren.

Verwachte resultaten
– Verbetering van de levensomstandigheden van de plattelandsbevolking;
– Verbetering van de levensomstandigheden en conditie van hun dieren;
– Meer werkgelegenheid en een beter toekomstperspectief voor de jongeren in dit gebied;
– Versterking van de sociaaleconomische positie van het gebied;
– De bevolking is beter opgeleid;
– Geen/minder oplaaiende conflicten over het gebruik van land;
– Een gegarandeerd inkomen/er is sprake van duurzame zelfvoorziening;
– De bevolking en de dieren zijn gezonder. Ziektes worden adequaat bestreden.

Voorlichting
Om inkomsten te genereren voor ons eerste project en draagvlak te creëren voor toekomstige projecten, hebben wij in Nederland op diverse plekken voorlichting gegeven en inzamelingsacties gehouden. Voorbeelden hiervan:

  • In januari 2016 voerde de voorzitter van OMNDHP een gesprek met de directeur en een bestuurslid van Bureau Wijland. Zij hebben een groot netwerk. Mogelijk zouden mensen uit dit netwerk een financiële bijdrage willen leveren, of ondersteuning willen bieden bij het opzetten van een website en het schrijven van stukken;
  • In februari had de voorzitter van OMNDHP een gesprek met Mahmood Wardak, directeur van stichting STAN, een zorginstelling die actief is in twaalf gemeentes. De directeur zegde toe een bedrag over te willen maken, zodra de ANBI-verklaring van OMNDHP geregeld was;
  • In maart 2016 gaf de voorzitter van OMNDHP voorlichting aan de leden van de Filosofieclub, waarvan hij zelf ook lid is. De leden van deze club bekleden belangrijke posities in de samenleving. Zo zijn hoogleraren, dierenartsen, accountants en managers lid van deze club. Het thema van de betreffende bijeenkomst was Afrika. De voorzitter van OMNDHP lichtte toe wat de opzet en het doel van het project in Aseyiif is;
  • Eind maart ontmoette de voorzitter van OMNDHP de ambassadeur van Mauritanië in Frankrijk. De ontmoeting vond in Parijs plaats. OMNDHP informeerde de ambassadeur over het project in Aseyiif en vroeg zijn ondersteuning voor de uitvoering van het project. De ambassadeur nam contact op met de regionale autoriteiten in Mauritanië, in het gebied waar het project zou worden uitgevoerd. Zij zegden hun medewerking en ondersteuning toe. Voor de uitvoering van een project in Mauritanië is het belangrijk dat de autoriteiten groen licht geven. OMNDHP is zich hiervan bewust en draagt hier zorg voor;
  • Begin april 2016 nam de voorzitter deel aan een paneldiscussie over ontwikkelingssamenwerking. De voorzitter presenteerde het project aan de aanwezigen en gaf toelichting;
  • Eind april had de voorzitter van OMNDHP een gesprek met Anneke Voeten, werkzaam bij de gemeente Nijmegen, i.v.m. de organisatie van een gezamenlijk benefietdiner;
  • Begin mei en begin juni waren er twee bijeenkomsten van groepen West-Afrikanen in Nijmegen. OMNDHP gaf een presentatie over het project in Aseyiif;
  • Begin juni werd de voorzitter van de OMNDHP geïnterviewd over cultuursensitieve zorg. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het project en de samenwerking met Wilde Ganzen onder de aandacht te brengen;
  • Begin juli had de voorzitter van OMNDHP een gesprek met notaris Gips, lid van de Rotary Club
    Nijmegen, over de mogelijkheid voor een financiële bijdrage voor het project in Aseyiif;
  • Half juli organiseerde de Academie voor Kleurrijk Leiderschap een etentje voor twaalf deelnemers, die de post-HBO-leergang Kleurrijk Leiderschap volgen. OMNDHP informeerde de aanwezigen over het project;
  • Go For Africa organiseert ieder jaar twee bijeenkomsten voor studenten van verschillende technische scholen die een bijdrage willen leveren aan kennisoverdracht in Afrika. Zij lopen stage in Gambia, Mauritanië of Senegal. Ruim honderd mensen bezoeken zo’n bijeenkomst. Behalve studenten bezoeken familieleden, vrienden en begeleiders deze bijeenkomsten. Op de Barreldag kunnen de studenten kiezen aan welk goed doel ze een voertuig willen doneren. Begin november gaf OMNDHP een presentatie en vroeg de aanwezigen in actie te komen voor haar project in Mauritanië. Een van de teams besloot een auto ter beschikking te stellen;
  • Half november had de voorzitter van OMNDHP een gesprek met Ebby Shefiani, die werkzaam is in de zorg. Hij zegde toe een bedrag te doneren aan OMNDHP.

Beleid 2016
Bij het uitzetten van haar beleid, concentreert OMNDHP zich op haar statutaire doelstelling. De stichting heeft als doel: ‘Het bekendmaken van mensen- en volkerenrechtenschendingen en het stoppen van deze schendingen.’ OMNDHP wil mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen en al het mogelijke doen om deze te laten stoppen. De stichting legt, naast civiele en politieke mensen- en volkerenrechten, de nadruk op erkende sociale, culturele, economische en milieu-gerelateerde internationale mensen- en volkerenrechten.

Stichting OMNDHP volgt de Code Good Governance. De bestuursleden ontvangen geen vergoeding of vacatiegeld.

Op 1 januari 2014 hadden we op onze toenmalige girorekening NL12INGB008592743 een bedrag van 493,03 euro staan. Op 31 december 2014 was het bedrag 436,14 euro. Dit was het eigen vermogen in 2014. Onze financiële balans in 2015 laat zien dat we 435,21 euro hadden behouden van het jaar daarvoor.

Financiële verantwoording
Inkomsten

In 2016 hebben we flink geïnvesteerd in onze naamsbekendheid en het geven van voorlichting over onze organisatie, onze werkwijze en onze doelen. Het is helaas nog niet gelukt om financiering binnen te halen in 2016.

Donateurs
Wij hebben sterk ingezet op het werven van donateurs die ons structureel willen steunen.

Balans 2014
Activa en vaste activa, liquiditeitsmiddelen
Girorekening NL12INGB0008592743 01-01-2014 31-12-2014
Bank 493,03 -56,89
Kas 0,00 0,00
Totaal 493,03 436,14

Balans 2015
Activa en vaste activa, liquiditeitsmiddelen
Girorekening NL12INGB0008592743 01-01-2014 31-12-2014
Bank 436,14 0,00
Kas 0,00 436,14
Totaal 436,14 436,14

Toelichting
Vanaf 2012 is OMNDHP actief aan de slag gegaan met het vinden van financiering voor het landbouwproject in
Aseyiif. In februari 2016 kregen we bericht van stichting Wilde Ganzen dat zij wilden investeren in het project. Wilde Ganzen was bereid € 20,000 bij te dragen aan het project, waarvoor in totaal € 60,000 was begroot. OMNDHP zou het overige deel van € 40,000 via andere wegen moeten inzamelen. Het was daarom belangrijk om een ANBI-verklaring te krijgen.

Van 2009 tot 2012 voerde OMNDHP een vergelijkbaar project uit in Mauritanië, met ondersteuning van NCDO. Dit project is succesvol verlopen. Tussen 2012 en 2015 hebben we vooral ingezet op het geven van voorlichting en het zoeken naar manieren om fondsen te werven.

Staat van baten en lasten 2014
Activa en vaste activa, liquiditeitsmiddelen
Girorekening NL12INGB0008592743 2014
Baten 0,00
Subsidies 0,00
Bijdragen A. Sow 284,76

Totaal 284,76

Staat van baten en lasten 2015

Activa en vaste activa, liquiditeitsmiddelen
Girorekening NL12INGB0008592743 2014
Baten 0,00
Subsidies 0,00
Bijdragen A. Sow 715,44
Totaal 715,44

Lasten
Girorekening NL12INGB0008592743
Kosten girorekening 23,73
Hydraulische pomp 691,71
Totaal 715,44
Toelichting:
De bankrekening is per 6 februari 2015 opgeheven vanwege beperkte activiteiten.

Prognose 2016 en 2017
Het eigen vermogen was aan het begin van 2016 € 435,21. We hebben een nieuwe zakelijke bankrekening geopend. De laatste ontwikkeling is dat de aanvraag voor het landbouwproject in Aseyiif is goedgekeurd door Wilde Ganzen in februari 2016. Binnen een jaar moet OMNDHP het resterende bedrag van € 40,000 binnenhalen. Is dat het geval, dan zal Wilde Ganzen dit aanvullen tot € 60,000: het totale bedrag voor het project. Vanwege de grootte van het bedrag is het een voorwaarde dat we de ANBI-verklaring dan geregeld hebben.