Jaarverslag 2015-2016

Jaarverslag 2015-2016 van stichting OMNDHP

Inleiding
OMNDHP heeft diverse projecten uitgevoerd met behulp van financiering van NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). Door bezuinigingen werd het moeilijker om financiering te krijgen, waardoor we enkele projecten niet konden uitvoeren. Het bestuur van OMNDHP besloot daarom een jaar lang flink aan de slag te gaan met betere profilering en goede positionering van de stichting, waarna we een start konden maken met de uitvoering van een nieuw project. Hert doel was om ons netwerk en andere organisaties in deze periode kennis te laten maken met onze stichting, onze werkwijze en onze doelen. In dit jaarverslag kunt u lezen wat onze activiteiten waren in 2015-2016 en welke resultaten dit opleverde.

Activiteiten van OMNDHP in 2015
In 2015 zijn we actief aan de slag gegaan met een goede profilering en positionering van onze organisatie, zowel in Nederland als in Mauritanië. Het doel was om ons werk en onze werkwijze beter op de kaart te zetten en  financiering te vinden voor onze projecten, via particulieren, organisaties en instellingen. De resultaten in 2016 laten zien dat deze inspanningen in 2015 cruciaal waren.

Ontstaan van het landbouwproject in Aseyiif

Het idee om een landbouwproject uit te voeren in het dorp Aseyiif ontstond in 2009. De voorzitter van het bestuur van OMNDHP is afkomstig uit Mauritanië. Hij bezocht in dat jaar, samen met vier Nederlanders, het dorp Aseyiff tijdens de opnames van een film over bootvluchtelingen. De voorzitter werd aangesproken door een delegatie uit het dorp, bestaande uit het dorpshoofd, een lid van het vrouwencomité en een lid van het jongerecomité. Ze lieten hem hun landbouwgronden zien en vroegen om hulp.

OMNDHP beloofde in actie te komen voor het dorp, maar maakte duidelijk dat het een langdurig proces zou worden. Voor de uitvoering van dit project, gericht op een verbetering van de landbouwgrond en een verhoging van de landbouwproductie, was een fors bedrag nodig. OMNDHP was op dat moment nog bezig met de uitvoering van een ander project. In maart 2015 ontmoette de voorzitter van OMNDHP een inwoner van Aseyiif, die woonachtig is in Brussel. Samen besloten ze het project uit te gaan voeren en financiering hiervoor te regelen.

Samenwerking tussen OMNDHP en APDH
De twee mannen namen contact op met het dorpsbestuur van Aseyiif en vroegen de bestuursleden op zoek te gaan naar een nationale NGO die actief is in de regio en waarmee OMNDHP zou kunnen samenwerken. De organisatie Association pour la Promotion des Droits Humains (APDH) kwam in beeld. Dit is een nationale en internationale niet-
gouvernementele organisatie. APDH werd de partnerorganisatie van OMNDHP. Zowel in Nederland als in Mauritanië kwamen beide partnerorganisaties in actie om het project te promoten.

Lobbyactiviteiten van OMNDHP in Nederland
Op 19 februari 2015 tekenden de voorzitters van OMNDHP en APDH een samenwerkingsovereenkomst. OMNDHP zocht daarnaast samenwerking met stichting Wilde Ganzen om voldoende financiële middelen te genereren voor de uitvoering van het project in Aseyiif. De taken werden verdeeld tussen beide partnerorganisaties. OMNDHP heeft o.a. als taak in Nederland financiële middelen te verzamelen en APDH neemt de de uitvoering van het project ter plekke voor haar rekening nemen. Het ingezamelde bedrag wordt gestort op een rekening van Wilde Ganzen en zij maken het
eindbedrag, inclusief hun bijdrage, over naar de rekening van APDH.

Op advies van Wilde Ganzen namen de bestuursleden van OMNDHP contact op met Martine Stoppelenburg, oprichtster van BIS en fondsenwerver. Zij adviseerde OMNDHP om een ANBI-verklaring te regelen.

Externe contacten en fondsenwerving
In juni had het bestuur van OMNDHP een gesprek met Qader Shafiq en Mariet Meurs van Bureau Wijland (advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving) om ze te informeren over het project in Aseyiif. Mogelijk konden zij via hun netwerk iets betekenen voor het project. In juni zocht het bestuur van OMNDHP contact met de Rabobank Rijk van Nijmegen i.v.m. mogelijke financiering. Ook hadden ze contact met Cordaid en Memisa. Verder was er contact met de afdelingen Sociologie en Antropologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Regelmatig zijn er studenten die een stage uitvoeren in een ontwikkelingsland en konden zij iets betekenen voor het project. In september had het bestuur contact met stichting Financiële Hulp Plattelandsontwikkeling Senegal.

In april 2015 had de voorzitter van OMNDHP verder contact op met Pieter Sluiter, EU-lobby en fundraising trainer at
Practical Politics. Hij bracht de voorzitter in contact met zijn collega Esther Langen, zelfstandig fondsenwerver en trainer. Er bleken weinig Nederlandse ontwikkelingsorganisaties actief te zijn in Mauritanië. De contacten met Cordaid, Memisa, Oxfam Novib, ICCO, Impulsis en NCDO leverden helaas niets op. Dat gold ook voor de eerder genoemde organisaties en partijen. Wel hebben we het project op deze manier uitgebreid onder de aandacht kunnen brengen.

Samen met Esther Langen legden we contact met Wilde Ganzen. Op 29 mei vond er een gezamenlijke bijeenkomst plaats, waarbij het project in Aseyiif onder de aandacht werd gebracht. De medewerkers van Wilde Ganzen
waren enthousiast. Op 9 juli dienden we de financieringsaanvraag in bij Wilde Ganzen.

Communicatie en voorlichting
In 2015 hebben we voorlichting verzorgd en informatie gegeven over onze missie, werkwijze en doelgroepen aan mensen en organisaties in Nederland. We lieten een breed publiek kennismaken met de problemen die mensen in Mauritanië tegenkomen en probeerden mensen te overtuigen om te investeren in onze projecten op het gebied van onderwijs, mensenrechten, visserij, veehouderij, landbouw en de bestrijding van honger en armoede. Via diverse media, zoals nieuwsbrieven, onze website en social media informeerden we belangstellenden over onze projecten.

Activiteiten van onze partnerorganisatie, APDH
De leden van onze partnerorganisatie APDH hebben meerdere malen het dorp Aseyiif bezocht, dat ongeveer 1200 km ten oosten van de hoofdstad Nouakchott ligt. Zij voerden gesprekken met vertegenwoordigers van de bevolking en met de regionale autoriteiten. Ook bekeken ze het veld waar het project uitgevoerd gaat worden. Dit gebeurde op 21 juli zoals was gesproken met de bestuursleden van de partnerorganisatie in Mauritanië.

Op 10 augustus diende APDH, vanuit Mauritanië, het projectvoorstel in bij Wilde Ganzen. Hierna vroeg Wilde Ganzen om een toelichting op een aantal zaken, waar APDH op 23 december op reageerde. Vervolgens gaf Wilde Ganzen groen licht voor de start van het project.

Financiële bijdrage in 2015
In 2015 kreeg de tractor die we eerder hadden gekocht problemen. De hydraulische pomp was stuk en OMNDHP kocht een pomp voor 691 euro voor het project in Mauritanië.

Wat hebben we geleerd van onze inzet in 2015?
De resultaten van onze activiteiten in 2015 hebben niet meteen geresulteerd in een daadwerkelijke opbrengst, maar we hebben een breed netwerk ontwikkeld van mensen en organisaties die interesse hebben en zich graag willen inzetten voor ons project.

Activiteiten van de OMNDHP in 2016
De uitvoering van het project zou in februari 2017 van start gaan, maar in 2016 was OMNDHP nog druk met het regelen van een aantal zaken, zoals de ANBI-verklaring. Hierop is besloten om het project later van start te laten gaan.

Voorlichting in 2016
In 2016 zetten we nog sterker in op het geven van voorlichting. Het feit dat we nu de ANBI-verklaring hebben, zal mogelijk mensen en organisaties over de streep trekken om een financiële bijdrage te leveren. We gaan verdere invulling geven aan de afspraken met onze partnerorganisatie. Zo willen we dat de plaatselijke bevolking actiever betrokken raakt bij de uitvoering van de projecten in Mauritanië.

Financiële bijdrage in 2016
In het jaar 2015 was een bedrag van 6500 euro toegezegd. Dit bedrag werd in 2017 overgemaakt.